Povratak

Unutrašnji paraziti kod mačaka | Preparati protiv unutrašnjih nametnika

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačka starog otprilike 2 godine, stalno je mršav koliko god jeo. Pokušali smo ga tretirati tabletama protiv glistica prema savjetu veterinarke koja ga nije pošteno ni pregledala, ali to nije uspjelo jer je on u širokom luku izbjegavao hranu u kojoj je bila tableta. Sada se odjednom dok se čistio pojavilo nešto, bijelo, plosnato, sluzava izgleda, dugo otprilike 1 cm. Prvo sam mislila da je neko smeće pošto je koju minutu prije ušao iz dvorišta, ali je to nešto počelo gmizati. Što bi to moglo biti i kako to tretirati? Unaprijed hvala na odgovoru! Helena

O: U crijevima mačaka mogu parazitirati različiti paraziti, kao što su gliste (askaridi i ankilostomidi) i trakavice (Echinococcus granulosus i Diphilidium caninum).

Askaridi su crijevni paraziti koji se najčešće nalaze kod psa i mačke, naročito kod štenadi i mačića. Odrasle gliste su bjelkaste, duge od 5 do 10 cm, a oblikom podsjećaju na špagete. Mogu se zapaziti izravno u izmetu, a u nekim slučajevima i u povraćenom sadržaju. Žive u crijevima, hrane se vitaminima, mineralnim solima i drugim hranjivim tvarima, koje životinja dobiva s obrocima. Osim što životinji oduzimaju veliku količinu hrane, izazivaju i jake nadražaje i ozljede probavnog trakta, a mnoge mučninu i proljev. Uzročnik se prenosi velikom količinom jajašaca, koja se izlučuju putem izmeta u vanjsku okolinu. Mačke i psi se zaraze nakon što pojedu tvari kontaminirane jajašcima samoga uzročnika.

Ankilostomi su crijevne gliste koje se pojavljuju kod pasa i mačaka svake dobi, a koje su za razliku od askarida, manje, imaju oblik konca, bjelkasto-crvenkastog. Sišu krv u tolikoj mjeri da mogu prouzrokovati jake anemije, od kojih životinja može uginuti, naročito mlada. Simptomi te bolesti (povraćanje, mučnina, iscrpljenost, bolovi u trbuhu, proljev) slični su onima prouzrokovanim askaridima, samo u jačem obliku, a proljev je često crnkast zbog probavljene krvi. Važno je prekinuti životni ciklus tih glista, očistivši od jajašaca vanjsku okolinu, zagađenu izmetom. U izmetu se nalazi ličinka koja se unosi u organizam kroz usta, s hranom ili vodom, ili se, pak, probije kroz kožu, naročito kožu trbuha ili mekuši, koje najviše kontaktiraju s tlom.  Prijenos nastaje i pomoću majčinog mlijeka pa će tako mladunčad već imati parazite u času odbijanja od sise.

Najrasprostranjenije trakavice su ružičasto-bjelkaste boje, u obliku trake, duljine od nekoliko centimetara do 1-2 metra. Žive učvršćene u stijenci crijeva, hraneći se lakomo hranom koju životinja pojede. Čim koji završni dio njezinog tijela bude zreo, oslobodi jajašca ili se odlijepi spontano čim stigne do vanjske okoline. Ako ovi dijelovi trakavice budu izlučeni s izmetom, moći ćemo ih primijetiti na njegovoj površini. Slični su malim bijelim glistama, kao zrna riže, dugi 3-5 mm, i sami se neznatno pokreću. Ako bi izlazili između dva izlučivanja izmeta, mogu izazvati lagani svrbež koji prisiljava životinju da struže analni otvor o zemlju, da se liže i da se iznenada okreće kao da je nešto smeta. Podignuvši rep moći ćemo primijetiti nekoliko tih zrnaca oko analnog otvora. Da bi se ciklus tog parazita mogao nastaviti, potrebno je da stigne do životinje posrednika, koji će progutati ta jajašca. Kada pas ili mačka opet progutaju životinju posrednika, zatvorit će se biološki ciklus trakavice uz razvoj odrasle životinje.

Najčešći oblik trakavice, koju nalazimo kod psa ili mačke, je Diphilidium caninum, koja treba buhu kao prijenosnika. Klinički simptomi vezani uz ovu parazitozu ponešto se razlikuju: često, ako je životinja odrasla i dobro hranjena, ne treba ih ni biti. U nekim slučajevima može se primijetiti pretjerani apetit, nezadržljiv, praćen mršavljenjem ili pomanjkanje apetita, uz mučninu, bolove u trbuhu, proljev, katkad krv u izmetu.

Objektivna dijagnoza se postavlja koprološkom pretragom (pretraga izmeta), odnosno pronalaskom jajašaca i/ili samog uzročnika u fecesu. U skladu s postavljenom dijagnozom - određivanjem uzročnika, određuje se najprikladnija primjena pojedina preparata - endoparazitika.

Danas se na tržištu nalaze mnogi preparati koji su prilagođeni i od strane proizvođača deklarirani za primjenu kod mačaka protiv unutrašnjih parazita. Tako, u ljekarnama naših centara moguće je pronaći preparate kao što su: Caniverm (Bioveta, a.s.), Prazinon za mačke (Genera),... Svi prije navedeni preparati se nalaze u slobodnoj prodaji i primjenjuju se prilagođeni tjelesnim težinama ljubimca (po naputku svakog pojedinog proizvođača).
 
Osim ovih preparata, na tržištu se nalaze i antiparazitici u obliku ampula – za vanjsku primjenu (na koži). Tako, u ponudi posjedujemo Profender (Bayer), Broadline (Merial),... Ovakvi preparati se nalaze na listi veterinarsko-medicinskih proizvoda koji se po Pravilniku izdaju isključivo na veterinarski recept. To podrazumijeva da je za njihovu prodaju potrebno prethodno pribaviti recept izdan od strane svojeg veterinara u veterinarskoj stanici i ambulanti.

Korisne informacije o unutrašnjim parazitima kod mačaka možete saznati u odgovoru kolegice Zdravke Rumihe, dr. med. vet., pod naslovom Crijevni paraziti.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr